O nama

OSNIVANJE I RAZVOJ

Preduzeće „Blažeks“ osnovano je kao porodična manufaktura 1990.godine, a godinu dana kasnije proizvedena je i prva stolica. Uslovi poslovanja tokom 90-tih bili su nepovoljni i nestabilni, ali je Blažeks upravo u tim najtežim godinama postavljao čvrste temelje firme, čija se poslovna politika bazira na poštovanju kupaca i njihovih zahteva, uvažavanju potreba okruženja i poslovnih saradnika, ali i konkurencije, uz poštovanje pravila fer-pleja u tržišnoj utakmici. Može se reći da prekretnicu u prvim godinama poslovanja Blažeksa predstavlja prvi nastup na Sajmu nameštaja u Beogradu, 1993.godine. Od tada Blažeks beleži kontinualni razvoj, povećanje obima proizvodnje i broja zaposlenih.

Sredinom 90-tih Blažeks je sa početnih par modela stolica već imao u ponudi 20-tak modela, a uspostavljena je i saradnja sa arhitektima i dizajnerima nameštaja, kako bi se pratili svetski trendovi u opremanju poslovnog prostora. Proizvodni asortiman dodatno je proširen 1997.godine, kada je pokrenuta proizvodnja stolica za opremanje dvorana, bioskopskih sala, amfiteatara. Na imanju u Kutlovu izgrađeni su novi objekti, a najveća proizvodna hala završena je 2001. godine. Dve godine kasnije (2003.), stekli su se uslovi i za novi poslovni potez – pokretanje proizvodnje pločastog nameštaja.

Danas, Blažeks je prepoznatljivo ime u domenu proizvodnje kancelarijskog nameštaja, nameštaja za opremanje kongresnih i sportskih dvorana, bioskopskih i pozorišnih sala; opremanja hotela, restorana i javnih prostora; proizvodnje teleskopskih tribina. Poslovanje preduzeća Blažeks bazira se na trajnom opredeljenju da se dizajn i proizvodnja prilagođavaju savremenim trendovima u opremanju poslovnih prostora. Takvu poslovnu politiku prati i ulaganje u ljudske resurse, kao i podizanje nivoa kvaliteta proizvoda.

Pracenjem trzista i specificnih zahteva kupaca, Blazeks je osetio potrebu za uvodjenjem nove linije kucnog namestaja koju je nazvao Furnitura, a koju plasira kroz dva kanala prodaje, serijska proizvodnja i proizvodnja nameštaja po narudzbini. U prvom slučaju, proizvodi su standardizovani u smislu dizajna, dezena, oblika sa pristupačnom cenom a isti su dostupni krajnjem potrošaču kroz mrežu prodajnih salona na teritoriji Srbije kao i bivših jugoslovenskih zemalja. Za kategoriju kupaca sa rafinisanim zahtevima u pogledu dizajna, dezena, oblika, kvaliteta, Blažeks pred iste izlazi sa timom arhitekata, inženjera, montažera. Ponudu smo upotpunili i saradnjom sa svetski priznatim proizvodjacima delova za proizvodnju namestaja: “Kronošpan“, “Egger“, “Fundermax“, “Bloom“, “FGV“,“ Blanco“ Bosch, Siemens.

Izložbeni saloni Blažeksa nalaze se u Kragujevcu i Beogradu, a poštovanje ergonomskih standarda i insistiranje na kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja rezultovali su formiranjem zavidne referenc liste, čiji samo jedan deo čine: opremanje apartmana u Vrnjačkoj Banji i na Zlatiboru, opremnaje hotela, restorana, kafića, individualnih stambenih jedinica...

Izgradnjom proizvodnih pogona u Kutlovu, Blazeks firma je uposlila tamošnje mlade ljude i sprečila njihov odlazak iz sela.
Blažeks je rado prihvatao da bude sponzor sportskih manifestacija, donator crkve, škola i zdravstvenih ustanova.
Pomagao je sponzorstvom odlazak lekara na stručno usavršavanje u inostranstvu, odlazak učenika u Moskvu na takmičenje, ulagao u stipendiranje obrazovanja budućih mladih stručnjaka.

Poslovanje Blažeksa prati i visok nivo ekološke svesti.
U proizvodnji se koriste materijali koji se nabavljaju od sertifikovanih dobavljača. Nema otpada štetnog za okolinu, neiskorišćeno drvo se koristi za proizvodnju energije za grejanje, dok se metal reciklira.

POSLOVNI PLANOVI

Planovi o proširenju proizvodnje i daljem razvoju prati i odluka o izgradnji novih proizvodnih pogona u Kutlovu. Obezbeđen je plac na kojem će se graditi nova, moderna fabrika, u skladu sa najvišim standardima savremenog poslovanja. Novi proizvodni pogon obuhvataće 7000 m2 i biće opremljen najsavremenijim mašinama i pratećom opremom.

Preduzeće Blažeks je 100% u vlasništvu porodice Vasiljević. Porodica je i dalje na okupu, danas angažovana na funkcijama top menadžmenta, i spremna da zajedno sa svojim zaposlenima zakorači u treću deceniju rada i nove poslovne izazove, koje nam nameće svetsko tržište.


Nazad na listu proizovda